Az új magyarországi és szlovákiai családpolitikai trendekről beszélgetett a Gombaszögi Nyári Táborban, a ma7 médiacsalád sátrában Beneda Attila, az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára és Zupko Mária családpolitikus, gyógypedagógus, a Femine Fortis alelnöke. Nézze velünk a teljes beszélgetést!

A gombaszögi táborban téma volt a családtámogatási politika is, ami a jövő társadalmának legfontosabb építőköve. Beneda Attila államtitkár elmondta, Magyarországon már a 80-as évek közepe óta ismert volt a népességfogyás problémája, ennek ellenére csak 2010-ben, a mostani kormány kezdte el a gondolkodást és az intézkedést a népesedésproblémáról, a családtámogatásokról.Azóta afelé terelik a közgondolkodást, hogy két fontos szempont legyen az ember életében: az egyik, hogy dolgozzon, vagyis munkaalapú társadalmat építsünk, a másik pedig az, hogy a család legyen a legerősebb építőköve a nemzetnek.

Az államtitkár elmondta, az intézkedésnek már most vannak látható jelei, hiszen amikor kormányra kerültek, a teljes termékenységi arányszám 1,23 volt, most 1,5 környékén van, a házasságok száma az elmúlt három évben húszéves csúcsot döntött meg, a válások aránya nagymértékben csökkent.

Zupko Mária szerint Szlovákiában nincs átgondolt családpolitika. Van egy aránylag jól sikerült, 2005-ös családjogi törvény, amelynek bizonyos kitételeit azóta a baloldali kormány mindenféle rendeletekkel ellehetetlenített, főleg a gyermekvállalás, a születéstámogatás, a gyermekek után járó juttatások területén. Véleménye szerint a családpolitika és a nemzetpolitika nagyon erősen köthető egymáshoz, a kettő egymás nélkül nem működik. Szlovákiában még soha nem volt olyan kormány, amelyben ne lett volna nemzetiségi torzsalkodás.

ma7.sk