Megemlékezés Szencen (fotó: Orosz Zsuzsa)

A hősök szobránál emlékeztek a január 12-ei emléknapon a Don-kanyarban elesettekre a szenciek és a régióbeliek. A megemlékezési ünnepséget a Femine Fortis kezdeményezte, a szervezésben a Csemadok, a Magyar Szövetség és a Szenczi Molnár Albert Alapiskola is részt vett. Az iskola tanulói Wass Albert és Mihályi Molnár László gondolataival adtak hangulatot az emlékezés perceinek. A megemlékezésen részt vett a Femine Fortis elnöke, Neszméri Tünde.

 

A szervezet képviseletében Németh Gabriella elnökségi tag köszöntötte a résztvevőket, felhívva a figyelmet a megemlékezés fontosságára egy olyan emléknapon, amely az összmagyarság szívében mindörökre tragédiával van fémjelezve.

A megemlékezésen Agárdy Gábor saját édesapjára emlékezett vissza, aki több szenci sorstársával együtt megjárta a Don-kanyart, fogságba estek.

A szenci Maczeák Dezső, Mányi Tibor és Algayer-Agárdy Gáspár 1946-ban szabadultak volna a katonai kötelezettségek alól Debrecenben, ám a Belügyi Népbizottság emberei újra elfogták őket és ahelyett, hogy hazatérhettek volna a szülőföldre, málenkij robotra kerültek Csak 1948-ban szabadultak.

Hősi halottaink, akikért imádkozunk, nem kímélték magukat, életüket áldozták értünk, magyar hazánkért. Nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét adja testvéreiért.

Uram, add, hogy a drága vérrel megszerzett és megvédett hazát odaadóan és önfeláldozóan szeressük, érte dolgozni meg ne szűnjünk! Add, hogy a hősök véréből és áldott emlékéből a komoly kötelességteljesítés, a hősies áldozathozatal szelleme áradjon ránk” – hangzott a megemlékezésen Pammer Tamás káplán imája.

A jelenlevő megemlékezők – köztük a helyi magyar alapiskolások és szakközépiskolások – az áldozatok emlékére mécseseket gyújtottak, és közösen énekelték el a magyar Himnuszt.

Szomolai Andrea/Ma7.sk