Van egy csoport, bárki megtalálhatja a közösségi hálón. Novum Miraculum Jótékonysági csoport a neve, amely mögött olyan hölgyek állnak, akik szervezetünknek is aktív tagjai. Mi Mihály Katalinnal, a Femine Fortis ellenőrző bizottságának egyik tagjával beszélgettünk a jótékonyság fontosságáról.

A közösségi hálón kialakított csoport több liciten és gyűjtésen van már túl. A felajánlott tárgyakra, élelmiszerre lehet licitálni, aki a legnagyobb összeget ajánlja a termékért, az a kiválasztott gyermek számlaszámára elküldi a pénzt. A felajánlott összeg befizetéséről, és a beérkezéséről is kapnak jelzést a szervezők, ez után kapja meg a licitáló a terméket. Ezek jelképes összegek, mondja Kati, de ha belegondolunk, hogy legalább két személy nyújt így segítséget egy számukra ismeretlen személy részére, amibe ráadásul még egy közvetítő is bekapcsolódik, és ezért a feladatáért senki nem részesül juttatásban, mi is érezzük, hogy jónak lenni jó és adni jó.

A csoport nem csak licitálásokkal foglalkozik. Ruhavásárt is tartanak negyedévente, amikor az évszaknak megfelelő ruhákat kínálják, szimbolikus áron. A ruhákat is felajánlásból szerzik be, a bevételt pedig egy gyermeknek ajánlják fel. Ahogy Kati fogalmaz: ami valakinek már kacat, az lehet, hogy másnak még „kincs”. Viszont arra ügyelnek, hogy valóban még használható ruhákat áruljanak. Kihasználatlanság végett kaptak a várostól is egy ideiglenes raktár helyiséget, ahonnan ki kellett költözniük. A raktáron lévő ruhák ez esetben sem a kukában kötöttek ki, hanem odaajándékozták a rászorulóknak. „Sajnos nagyon sok a szegény gyermek, nem sajnáljuk, hogy nekik adtuk a ruhákat, minden jó valamire. Most viszont új termet kell keresnünk, de én bizakodó vagyok.” – vallja Mihály Katalin.

Füleken a piacon december 15–én karácsonyi vásár lesz, mely során a jótékonysági csoport Kovács Aurél javára gyűjt. „Csoporttagokkal közösen sütöttünk linzert és mézeskalácsot, amit Benko Tünde segítségével díszítettünk ki. Ő iparművész, aki a Femine Fortis Példakép-díjait is készíti. Az egyik csapattagunk, Gréta, foglalkozik kovászolással, a mostani vásárra lángossal készül. Lesz forró csoki és házi készítésű tea is. A kötött és horgolt figurákat a lányom készíti és ajánlotta fel. A zsákbamacskát nagyon szeretik, ezzel is készülünk. Nem utolsó sorban helyi vállalkozók is támogatják a jótékonysági vásárunkat süteménnyel.” – mondta el Kati a hétvégi terveket.

És hogy mikor kezdődött a Novum Miraculum csoport története? Négy évvel ezelőtt egy SMA-s kisfiúnak gyűjtöttek Magyarországon. Ekkor Kati úgy döntött, mi sem maradhatunk ki ebből a támogatásból. 2019 őszén, mire sikerült megszervezni egy sütivásárt Szlovákiában, addigra összegyűlt a pénz a magyarországi SMA-s kisfiúnak. Annak ellenére, hogy ennek a gyermeknek erre az összegyűjtött összegre már nem volt szüksége, a pénzt jótékonyságra szánták. Ekkor jelentkezett a Dunaszerdahelyi járásból Dorka édesanyja, a kislánynak daganata volt. A pénzt végül ő kapta meg. Nagyon szép kislány, azóta már a haja is kinőtt. Aztán már nem lehetett abba hagyni a beteg gyerekek részére való gyűjtést, folytatni kellett az önkéntes jótékonykodást. Ebben a korai kezdetekben Zupko Mária, a Femine Fortis elnökségi tagja és Zupko Teréz is segített, hiszen fontos volt megérteni a gyermekek diagnózisait.

Kati szeretettel beszél a gyűjtésekről. Az emberre szinte átragad az a szeretet, amivel a hölgyek szervezik a jótékonysági rendezvényeket és a licitálást. Az adomány és a vásárlás is lehet névtelen, aki adna, de anonim szeretne maradni, annak is van lehetősége. A Felajánlások az egész országból érkeznek. Ne feledjük, adni jó, jónak lenni jó, nemcsak advent idején.

Aki teheti, látogasson el a füleki karácsonyi vásárra december 15-én.

nt/ff