A Szövetség a Közös Célokért társulás Somorján szervezett találkozót „Civil szervezetek erőfeszítései a család védelmében” címmel május 1-jén.

A konferenciára meghívást kaptak a felső-csallóközi családok, akiknek a szervezők bemutatták a civil szférában tevékenykedő szervezetek önkéntes, gyakran az államtól átvállalt családvédő szerepét és az évek során megvalósított programjaikat.

Bauer Edit volt EP-képviselő, a Carissimi Nonprofit Alap kuratóriumának tagja beszámolt arról a szomorú tényről, hogy a család folyamatos változáson megy keresztül, amelynek következményeként a kiskorú gyermekek 61 %-a érintett a válást választó szülők döntésében. Következményként az egyszülős család legtöbbször lelki válsággal és elszegényedéssel küzd.

„A Carissimi ott próbál segíteni, ahol a legnagyobb a szükség. Az egészségkárosodott gyerekek otthon történő nevelését felvállaló családok támogatása a célunk. Emellett szakmai segítséget is közvetít a szervezetünk, a Carissimi folyóiraton keresztül, mely 2010 óta kerül kiadásra” – fogalmazott Bauer Edit.

Neszméri Tünde, a Femine Fortis Polgári Társulás tevékenységéről kifejtette, azzal a céllal alakultak meg, hogy a nők közéleti szerepvállalását segítsék. Nem feminista mozgalmat hoztak létre, hanem a nők jogaira, a női és az anyai szerepek betöltésének kihívásaira irányítják a figyelmet. Arra a mindennapi élethelyzetre utalt előadásában, amely szerint bár fizikai értelemben nem lehet egyenlő a férfi és a nő, egyenlő társai lehetnek egymásnak az élet minden területén.

Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért munkatársa a társulás azon programjait mutatta be, melyeket a Családlánc-mozgalomhoz való csatlakozás óta valósítottak meg. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatásával indult a Család könyve kiadása, a Zarándoklat a családokért programsorozat a Házasság hetében, illetve a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat.

A szakmai beszélgetések során megvitatásra került kérdések: Miért kell vállalni a civil szervezeteknek állami szerepeket? Milyen feladatot vállaljon fel egy polgári társulás? Mivel foglalkozzon az önkéntes?

A konferencia végén a jelenlévő családok kezdeményezték a Felső-Csallóközi Magyar Családos Egyesület megalapítására vonatkozó szándéknyilatkozat aláírását is.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Felvidék.ma