Néhány évvel ezelőtt a Magyar Közösség Pártja néhány aktív tagja úgy határozott, éppen itt az ideje, hogy a párt mellett létrehozzanak egy nőszervezetet, a kezdeményezés azóta Femine Fortis – Erős Nők néven vált ismertté. A társulás szeptember 14-én és 15-én Dunaszerdahelyen tartott szakmai fórumot, amelyre meghívást kaptak a Kárpát-medencei nőszervezetek képviselői is.

A fórumot Bauer Edit, a Femine Fortis elnöke nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket és örömét fejezte ki, hogy a Felvidékre látogattak a magyar nőszervezetek tagjai. Ez után Dunaszerdahely város önkormányzata nevében Karaffa Attila képviselő üdvözölte a vendégeket. Majd a résztvevők meghallgatták Járóka Lívia EP képviselő videóüzenetét.

A szakmai találkozón Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért nevében az aktuális anyaországi családpolitikai intézkedésekről szólt. Kitért a Köldökzsinór Programra, amelynek köszönhetően külhoni magyar gyermekek is kaphatnak magyarországi családtámogatást, amelyet a Felvidéken nem a magyar állampolgársághoz, hanem a Magyar Igazolvány meglétéhez kötik.

Németh Gabriella, a szlovákiai család és szociálispolitikáról szólt előadásában. Az MKP alelnöke, aki egyben a Femine Fortis vezetőségi tagja is, kiemelte: a szlovákiai családtámogatások mértéke nagyon alacsony, nem ösztönzi a családokat gyermekvállalásra. A magyarországi példákból többet is átvehetne a szlovák jogrendszer – többek között az otthonteremtési kedvezményeket is – véli Németh Gabriella.

Rónaszékiné Keresztes Monika, a Fidesz volt országgyűlési képviselője a Szívünkben a jövő címmel tartott előadást, amelyben szólt arról is, hogy a családi mintákat a gyermekek viszik tovább.

Csep Andrea, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Nőszervezetének alelnöke a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmat mutatta be, amelynek köszönhetően komoly eredményeket értek el Romániában a családi erőszak elleni küzdelemben.

Bauer Edit, a Femine Fortis elnöke, volt parlamenti és EP képviselő a statisztikai adatokból kiindulva szemléltette, mennyire alulreprezentáltak a nők a döntéshozatalban. Bauer Edit kitért arra is, kutatások bizonyítják a nők másként látják a világot, mint a férfiak, ezért is lenne fontos, hogy az ország vezetésében is jelen legyenek a nők.

Zupko Mária, a Femine Fortis alelnöke, gyógypedagógus a fogyatékkal élő nők érdekérvényesítési esélyeiről elmondta: ugyan a nemzetközi dokumentumok garantálják a fogyatékkal élők jogait, a gyakorlatban sajnálatos módon nagyon kevés valósul meg ebből.

Bíró Rozália, az RMDSZ Nőtagozatának elnöke szerint nőszervezeteink célja, hogy egymást erősítsük és támogassuk, hiszen a Kárpát-medence jövője nagyban függ a nőpolitikusok tevékenységétől is.

A fórum második napján a kisebbségek helyzetéről, a nyelvhasználati lehetőségekről és az önrendelkezés fontosságáról is szó esett. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke a kettős nyelvhasználatról és a nyelvek presztízséről is beszélt előadásában. Kiemelte: kétnyelvűek azok a beszélők, akik bármilyen szinten két nyelv használatának képességével rendelkeznek, a világban teljesen természetes a két- vagy többnyelvűség.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, a Pro Civis polgári társulás elnöke a nyelvhasználati lehetőségekről adott elő. A gondot abba is látja, hogy sokan nem élnek a törvény adta lehetőségekkel, hiszen a polgárok elsősorban el szeretnék intézni az ügyeiket, nem pedig húzni az időt a hivatalokban. A polgármestereknek vannak lehetőségeik, Csallóközcsütörtökben például az adókivetésekről a szlovák mellett magyarul is értesítik a lakosságot, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a magyar nyelv egyenrangú legyen az államnyelvvel.

A fórum után Bauer Edit a Ma7-nek nyilatkozva elmondta: „Hogy miért van szükség az ilyen találkozókra, nevezzük mini-konferenciának, vagy work-shopnak, műhelymunkának, vagy bárminek –  mert gyakran előfordul, hogy egyedül küszködünk ugyanazzal a gonddal, közben a megoldást már valaki kitalálta és esetenként még jól is működik, csak éppen nem tudunk róla, nem tudunk egymásról.

Az ilyen típusú találkozások módot adnak a tapasztalatcserére, de arra is, hogy amit már kitaláltak, kipróbáltak, ne kelljen újra felfedezni. A kapcsolatok építése pedig olyan hozadék, ami semmi mással nem pótolható. A motiváló erejét sem kell lebecsülni az ilyen fórumoknak, hisz, ha egy problémát mások másutt megoldottak, akkor nekünk is sikerülhet. Mindent összevetve, az egymástól való tanulás pótolhatatlan, hisz így elkerülhetők azok a hibák is, amit már mások másutt elkövettek.”

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

ma7.sk