A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete felmérése szerint a családok nagy részének megélhetése még ma is az apa fizetésétől függ, ami növeli a családok elszegényedésének kockázatát.

A nők foglalkoztatása a férfiakkal összehasonlítva még mindig alacsonyabb szinten van, a nők az elvégzett munkáért kevesebb fizetést visznek haza, mint férfi kollégáik. A nemek közötti megkülönböztetés következtében az idősebb nők jóval fokozottabban ki vannak téve az elszegényedés veszélyének.

Szlovákiában minden ötödik embert fenyeget az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség réme – állítja a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete egy nemrégiben elvégzett felmérésre hivatkozva. A legveszélyeztetettebb csoportok a fiatalok, a csonka családok, a három vagy több gyermeket nevelő családok, a fogyatékkal élők és a roma családok – derül ki az elemzésből. Az elszegényedés kétszázezer 16 évnél fiatalabb gyermeket is érint.

A gyermekes édesanyák nehezebben tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon, vélik a szakemberek, ez a tény pedig az egész családot veszélyezteti. A felmérés szerint, ha egy férfi elveszíti az állását, az a családok 84 százalékánál elszegényedéshez vezethet, amennyiben pedig a nők veszítik el munkájukat, negyvenszázalékos a rizikó. Ugyanakkor nemcsak a munkanélküli felnőttek családját veszélyezteti az elszegényedés. A nők esetében 28, a férfiak esetében 35 százalékban a szegénységi küszöb környékén élnek olyan családok is, ahol dolgoznak, ezek zömében csak egy családtagnak van munkája, vagy minimálbért kapnak.

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete arra is odafigyel, hogy az Európai Unió tagállamai mennyire tartják be a Pekingi Akciótervet. Ebben a nemek közötti egyenlőséget fogalmazták meg. A szegénység elleni küzdelem egyik alapja az Európa 2020 stratégiának is. Ennek egyik célja, hogy 2020-ra húszmillióval kevesebben éljenek szegénységben Európában, mint ma.

Bauer Edit, volt európai parlamenti képviselő, a Femine Fortis elnöke szerint a törvények ugyan meghatározzák a nemi egyenlőséget, de a gyakorlat teljesen mást mutat. Még mindig óriási a bérszakadék a nő és a férfi munkavállalók között, Európában 16, míg Szlovákiában 19 százalék, annak ellenére, hogy mára Európában a diplomások hatvan százaléka nő, mégis több a férfi a vezető posztokon. A férfiak és a nők között tátongó bérszakadék megmutatkozik a nyugdíjakon is, európai szinten a különbség eléri a 39 százalékot, miközben a nők átlagéletkora 6-7 évvel magasabb, ami a megélhetési gondokat és az elszegényedést még inkább befolyásolja. A bérszakadékot és vele együtt a nyugdíjak közötti különbséget meg kellene szüntetni.

Felvidék.ma