Nemi sztereotípia a politikában.

A politikai pártok jelenlegi jelöltlistái az előrehozott parlamenti választásokra sem hoznak nagy változást e tekintetben. Az uniós átlaghoz képest nálunk még mindig 20 százalékkal kevesebb nő vesz részt a politikában, mint más országokban. Svédországban és Finnországban például már az aktív politikusok felét a nők teszik ki. A szlovákiai jelöltlistákat a napokban zárják le, a pártoknak július 2-áig kell benyújtaniuk azokat.

A 2020-as parlamenti választás során a 150 helyből mindössze 32-őt foglaltak el nők a parlamentben.

„Elmondható tehát, hogy csak minden ötödik képviselő nő a parlamentben, míg a teljes népességben minden második a nő”

– fogalmazott Sofia Karina Trommlerová, a Comenius Egyetem Természettudományi Karának kutatója és a SAVIA (Szlovák Kutatónők és Innovátornők Szövetsége) társalapítója. „A társadalomban valóban létezik konszenzus abban, hogy a nők húzzák a rövidebbet” – tette hozzá Martin Slosiarik, a Focus ügynökség szociológusa.

Ugyanakkor ez a szlovákiai polgárok számára lényegtelen téma.

„Az az intenzitás, amellyel ténylegesen megoldást követelnek erre a problémára, viszonylag alacsony vagy az átlag alatti”

– jellemezte a helyzetet Martin Slosiarik.

Sofia Trommlerová tudományos munkatárs Oľga Gyarfášová szociológussal együtt megállapította, mi a fő oka annak, hogy kevés nő van a felsőbb politikában. „A politikai pártok vonakodása, hogy nőket helyezzenek magasabb és választható pozíciókba. Vannak nők a listákon, de csak a jelöltlisták végén.

„A nőket csak úgynevezett töltelékként használják a jelöltlistákon, a nem választható helyeken”

– tette hozzá Sofia Trommlerová.

Azt is megállapították, hogy azoknak a pártoknak a szavazói, amelyeknek a jelöltlistáján több nő szerepelt, azokat a választók még feljebb karikázták. Azokon a jelöltlistákon, ahol a férfiak voltak túlsúlyban, e pártok szavazói a nőket még nagyobb hátrányba hozzák.

„Különösen az új pártok körében nőtt a nők részvétele” – mondta Trommlerová. Ugyanakkor az önkormányzati politikában több a nő. Ezek a fő okok, amiért lényegesen kevesebb női hang szólal meg a felsőbb politikában.

Van egyfajta nemi sztereotípia. A nők számukra elsősorban anyák, akik a családi tűzhelyről, a háztartásról gondoskodnak”

– tette hozzá Martin Slosiarik. „A női politikusokat általában nem az elvégzett munkájuk vagy szaktudásuk alapján értékelik, hanem a megjelenésük vagy a szépségük alapján” – kommentálta Sofia Trommlerová.

A múltban egyes országok még népszerűtlen kvótákat is elfogadtak, és jelenleg már senki sem áll meg afölött, hogy egy nő lehet a védelmi miniszter. A valódi változást azonban éppen a politikai pártok hozhatnák el nálunk is a jelöltlistáik révén.

„Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint váltogatnák a férfiakat és nőket a jelöltlistán, hogy viszonylag egyenlő arányban legyenek képviselve. Ez is megváltoztathatja a társadalmi hangulatot”

– zárta gondolatait Martin Slosiarik.

Forrás: noviny.sk