Strédl Terézia docens, a Selye János Egyetem oktatója lett az idei év felvidéki női példaképe. A Femine Fortis – Erős Nők polgári társulás hetedszer adományozta oda az elismerést az olyan értékeket megjelenítő nőknek, akikre önfeláldozó munkájuk kapcsán felnézhet a felvidéki magyarság.

A díjátadón Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke is tiszteletét tette, aki beszédében kiemelte, nem véletlen, hogy egyre többet foglalkoznak a nők szerepével, egyre több nőknek szóló díjat alapítanak.

„A saját kicsi világ, a családunk és nagy világunk, a hivatásunk, a nemzetünk, a Földünk, egészséges működtetéséhez szükség van az egyensúlyra, ami erőteljesen megbomlani látszik.

Szükség van arra a másképp működő, el- és befogadó, támogató és odaadó, lágyságában is erőt, de egy másfajta hitet, erőt és bátorságot képviselő női princípiumra, ami se nem több, se nem kevesebb, egyszerűen más, mint a férfi princípium.

Talán egy újfajta hősképzési folyamatban vagyunk, még az is lehet, hogy egy új típusú heroikus társadalom van kialakulóban. A kérdés az, hogy meglátjuk-e, értékeljük-e, elismerjük-e a valódi Hősöket. Én nagyon bízom benne, hogy a válasz igen” – mondta, hozzátéve, csodás példája a Femine Fortis-Erős Nők polgári társulás által megalapított és ma átadott Női Példakép-díj.

Neszméri Tünde, a polgári társulás elnöke a díj kapcsán elmondta, idén 11 jelölést kaptak, Strédl Teréziát pedig hárman is jelölték.

„A díjazott olyan ember, aki sokak számára példakép lehet. Szakemberként vallja, hogy a tudás közkincs, ezért amit tud, igyekszik továbbadni. Nemcsak a Selye János Egyetemen, ahol diákjai nagy elismeréssel említik nevét, hanem más felsőoktatási intézményekben is. Sok területen volt úttörő: Galántán megalakította a pedagógiai és pszichológiai tanácsadót, magyarországi minta alapján segített a Down-dada-szolgálat elindításában, évekig volt a Rett-szindróma Alapítvány elnöke, ott volt a Katedra Alapítvány és folyóirat alakulásánál, s munkatársa volt a dunaszerdahelyi gyógypedagógiai tanácsadó központnak is, állandó segítője a Carissimi nonprofit alapnak is” – részletezte az elnök.

Strédl Terézia előadásokat, továbbképzéseket tart pedagógusoknak, segítő szakembereknek, előad konferenciákon, ifjúsági táborokban. Mély empátiával foglalkozik a fogyatékossággal élő emberekkel, támasza sok olyan szülőnek, aki sérült gyermeket nevel. Mindezt anyagi ellenszolgáltatás nélkül teszi.

„Egymás javára tenni” – ezt az útravalót kapta a szülői házban. Eszerint él és tevékenykedik fáradhatatlanul.

Strédl Terézia a díj kapcsán úgy nyilatkozott, hogy nem gyakori az, amikor az embert méltatják.

„Megtiszteltetés elsősorban, elismerés és ráerősítés arra, amit eddig tettem. Talán jobban tenni már nem fogom, de továbbra is fogom tenni azt, amit én fontosnak tartok, az biztos”- mondta.

ma7.sk