A Femine Fortis-Erős Nők polgári társulás idén is megtalálta a felvidéki magyar női példaképet. A polgári társulás negyedik alkalommal adományozott Példakép-és különdíjat az olyan értékeket megjelenítő nőknek, akikre önfeláldozó munkájuk kapcsán felnézhet a hazai magyarság.

Neszméri Tünde, a társulás elnöke, portálunknak elmondta: nagyon sok nő, aki a közéletben szerepel, dolgozik, önzetlenül tesz, nem volt elismerve, nem ismerték a munkásságát, ezért alapították meg a Példakép- díjat.

Minden évben több tucat jelölés érkezik, ami azt jelenti, hogy valóban van annyi felvidéki magyar nő, aki megérdemli ezt a kitüntetést, megérdemli azt, hogy ráfigyeljenek. Ugyanis ez nem csak arról szól, hogy valaki kap egy díjat, hanem arról, hogy fölhívjuk a munkásságára a figyelmet – emelte ki.
A díjátadón Mihalovics Erika énekkel, a Füleki Művészeti Alapiskola növendékei egy közös zeneszámmal örvendeztették meg az egybegyűlteket. Majd Kiss Beáta, regionális alelnök, röviden ismertette a 12 jelöltet. Ők a következők: Bóna Zsuzsanna, Agócs Ildikó, Fekete Irén, Hajdúné Figura Irén, Horváthné Gál Klára, Kupec Andrea, Kürti Mónika, Szabóné Kozár Éva, Tóth Bernadett, Viola Melinda, Szabó Edit és Molnár Zsuzsanna.

A kuratórium tagjai, Bauer Edit, Gergely Papp Adrianna, Hervay Rozália, Kiss Beáta, Németh Gabriella, Neszméri Tünde és Zupkó Mária, a beérkezett jelöltek közül pontozással választották ki az idei példaképet, aki Szabóné Kozár Éva, Perbenyik lelkésznője lett.

Szabóné Kozár Éva, a jó pásztor

Szabóné Kozár Éva Perbenyikbe, a gyülekezet meghívásának eleget téve, 1983-ban költözött családjával. Tevékenysége példaértékű és kimagasló a helyi gyülekezet számára. Kitartó és áldozatkész munkájának köszönhető egyik nagy életműve, a Szlovákiai Magyar Református Keresztény Nők Egyesületének megalapítása, elindítása. A szeretetszolgálat terén is kimagasló munkát végzett. Számtalan adománygyűjtés megszervezése és eljuttatása hazánkba, de határokon kívülre is az Ő munkásságát bizonyítja.

Második életműve, melyet családjával álmodott meg, a Jó Pásztor háza megalapítása, mely egyedülálló református anyaotthon az országban. Otthon helyett otthont adott és ad számtalan édesanyának, gyermeknek. A lelkésznő törődik, igazgatja, szívén viseli és imádságaiban hordozza az anyaotthon és lakóinak sorsát.

A díj kapcsán portálunknak így nyilatkozott: Amit teszek, azt Isten dicsőségére teszem, és azokért, akik az úr Jézus Krisztus is így mondta, a legkisebbek, akiknek a legnagyobb szükségük van erre. Én hálát adok neki, és neki adok dicsőséget mindenért. Ezért a mai napért is, és ezért a díjért is.

Posztumusz elismerés Molnár Zsuzsának

Az ünnepségen két különdíj is gazdára talált. Az egyiket posztumusz Molnár Zsuzsannának, az MKP egykori rimaszombati járási titkárának ítélték, aki helyett egykori munkatársa, Auxt Ferenc vette át a díjat.

Molnár Zsuzsanna a kultúra, a politika, és a közélet terén is kiemelkedő munkát végzett. Lelke volt a Rimaszombati MKP járási elnökségének, megbízható segítőtársa Auxt Ferenc járási elnöknek. Temetésén az egész felvidéki magyar közösség búcsúzott, de erejéből, kedvességéből és a szemeiből sugárzó huncut szikrákból mindannyiunkban maradt egy kicsiny.

Kilenc éven át dolgozhattam Zsuzsával, és nagyon csodálatos, jólelkű embert ismertem meg benne. Mai napig nagy űr tátong a lelkemben, mert szinte pótolhatatlan Zsuzsa felkészültsége, jóindulata, amelyet minden nap árasztott és, ami minden nap körbevett bennünket – mondta Auxt Ferenc.

A másik különdíjat Bauer Edit, a Femine Fortis- Erős Nők polgári társulás tiszteletbeli elnöke érdemelte ki.

Olyan nagy szerencse, hogy ilyen sokan vannak ebben a közösségben, akik rátermettek, akik tenni tudnak és akarnak, és többet tesznek, mint amiért a fizetésüket kapják. Hogy éltetik a közösséget, hogy buzdítanak, hogy valóban égnek ahhoz, hogy gyújtani tudjanak. Olyan sok embert tudok köztük barátomnak, ismerősömnek, mert valóban nagy ajándék ilyen sok nagyszerű embert ismerni – mondta.
A társulás a szlovákiai magyar családokért és nőkért jött létre azzal a céllal, hogy a politikai, gazdasági és egyéb kérdésekben határozottan állást foglaljanak, és hogy növekedjen a női vezetők száma. Tagjai úgy tartják, nagyon fontos, hogy a mai, egyébként sok közönnyel és érdektelenséggel teli világban, a pozitív életpéldák mindenki számára ismertek legyenek, mert csak így lehet a szűkebb és tágabb közösséget ösztönözni arra, hogy mások is hasonlóképpen tevékenykedjenek. Ennek szellemében jövőre újra közzéteszik a felhívást, és ismét példaképet választanak.
Ma7.sk