A Femine Fortis – Erős Nők polgári társulás idén hatodik alkalommal adományozott Példakép-díjat az olyan értékeket megjelenítő nőknek, akikre önfeláldozó munkájuk kapcsán felnézhet a felvidéki magyarság. A döntés értelmében Szögedi Anna, Tornalja város polgármestere érdemelte ki a megtisztelő elismerést.

A járványhelyzet miatt idén is szűk körben, de ünnepélyes keretek között adta át a Femine Fortis elnöksége a kitüntetést. A szervezet nevében Zupko Mária elnökségi tag köszöntötte az egybegyűlteket, majd Agócs Attila, Fülek polgármestere mondott ünnepi beszédet.

Gergely Papp Adrianna a díj alapításának okát ismertette röviden. Elmondta, azokat a nőket szeretnék még inkább a köztudatba emelni, akiknek sokrétű feladataik mellett jut idejük a közéleti szerepvállalásra is.

Legfontosabb küldetésünk, hogy a nőket érintő témákkal foglalkozzunk, és támogassuk azokat a hölgyeket, akik közéleti szerepvállalást folytatnak, és figyelemreméltót hoznak létre” – emelte ki.

Ezután Hervay Rozália ismertette az eddigi kitüntetetteket, majd Németh Gabriella méltatta az idei díjazottat.

Szögedi Anna közéleti pályája rendkívül aktív, eredményekben gazdag. Iskolaigazgatóként Szlovákia egyik legnagyobb magyar tanítási nyelvű alapiskolájában ért el sikereket. Járási, illetve megyei elöljáróként, valamint megyei képviselőként is nagy érdemeket szerzett a tornaljai tanintézmények és a városi beruházások, fejlesztések terén.

Amikor 2010-ben Tornalja polgármesterévé választották, az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt a város az anyagi csőd szélén állt. Szögedi Anna szívós munkájának, hozzáértésének és az egyes minisztériumokban és bankokban végzett szüntelen „kilincselésnek” köszönhetően két év alatt sikerült a várost növekvő pályára állítani” – hangzott el a laudációban.

Polgármesteri teendői mellett Szögedi Anna aktív tagja az MKP-nak is. Évekig volt a párt járási elnökségének elnöke és az OT tagja. Hivatalból és magánemberként is erkölcsileg és anyagilag támogatja a Csemadok helyi alapszervezetének és területi választmányának tevékenységét. Igazi integráló személyiség, aki élvezi a helyi szlovák lakosság és a roma kisebbség bizalmát is.

Szögedi Anna elmondta, nagyon jó érzéssel tölti el, hogy nőktől kapta meg a kitüntetést.

Az ember életében rendkívül fontosak a példaképek. Különösen akkor, ha olyan választás előtt áll, amely komolyan meghatározza egy időszakra az életét. Ilyenkor érdemes körül tekinteni. Én ezt így éltem meg, és ajánlanám is mindenkinek, hogy nézzen körül és találjon magának példaképet. És aztán a kijelölt utat válassza magának tovább, azon lépkedjen, és akkor majd jönnek az elismerések is”- nyilatkozta a díjazott, akinek az elnökség nevében Neszméri Tünde és Zupko Mária adták át a kitüntetést. A gyöngyből készült nyakék, amelyen a Femine Fortis logója látható, Benko Tünde alkotása.

„Azt gondolom, hogy ha mi ilyen példákat tudunk felhozni, az a többi nőnek is erőt ad ahhoz, hogy az álmaikat, a vágyaikat megvalósítsák. Mert álmok és vágyak nélkül nem tudunk élni, az hajt minket előre. És hogyha ilyen példáink vannak, akkor hiszem, hogy a felvidéki magyarságnak is szebb jövője lesz itt a szülőföldjén”- tette hozzá Neszméri Tünde, a polgári társulás elnöke.

A Femine Fortis – Erős Nők polgári társulás 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy a politikai, gazdasági és egyéb kérdésekben határozottan állást foglaljanak, és, hogy növekedjen a női vezetők száma. Tagjai úgy tartják, nagyon fontos, hogy a pozitív életpéldák mindenki számára ismertek legyenek. Ennek jegyében válasszák meg minden évben Felvidék női példaképét.
ma7.sk