Neszméri Tünde, Kiss Beáta és Bauer Edit a tisztújító közgyűlésen (Fotó: Líška Zsanett/Felvidék.ma)

December 1-jén Léván tartotta meg tisztújító közgyűlését a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás. A szervezet három évvel ezelőtt alakult meg, azzal a céllal, hogy minél több nőt bevonjanak a közéletbe. Sok nő tevékenykedik szülőfalujában, városában, s ezeket az aktív hölgyeket is össze kívánja fogni a társulás.

A lévai közgyűlést Kiss Beáta, a Femine Fortis régiós alelnöke nyitotta meg. A résztvevőket köszöntötte Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke is.

Menyhárt József beszédében kiemelte: a női politikusok másként közelítik meg a megoldásra váró feladatokat. A nők szerepe fontos a politikai életben. Az MKP elnöke szerint a civil szféra és a politikai képviselet együttesen képes megtartani a közösséget, amely egy kötelék, és amelyre építeni lehet. Menyhárt József arra biztatta a Femine Fortis tagjait, hogy erősítsék soraikat, hiszen a közeljövőben több megmérettetés is vár a felvidéki magyarságra.

Csenger Tibor megyei alelnök köszöntőjében arról szólt, tapasztalatai szerint más a nők rálátása a problémákra. A nők sokkal rugalmasabban törekszenek a megoldásokra, sokkal nyitottabbak, mint a férfiak, s ez is bizonyítja, hogy szükség van nőkre a közéletben.

A köszöntők után Bauer Edit, a szervezet leköszönő elnöke értékelte a megalakulás óta eltelt időszakot, kiemelve: a szervezet hiánypótlóként jött létre. A Femine Fortis tagja a EPP Women-nek, az Európai Néppártok női tagozatának, a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának és 2016-tól a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulásnak. A Femine Fortis tagjai jelen voltak 2016 októberében a SZAKC által működtett Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat megalapításánál is.

A Femine Fortis célja megalakulásakor az volt, hogy támogassa a nők politikai szerepvállalását. „Kisebbségi közegben élve úgy gondolom,  sokszorosan érzékenyebbnek kell lennünk, hogy magunkat képviseljük, hiszen a tapasztalatokból az látszik: saját képviselet nélkül nehezen mozdulnak el a dolgok. Az érdekek egymásnak feszülésében a női hang jó eséllyel elveszik” – monda Bauer Edit.

Nem azért kell a női képviselet, mert okosabbak lennének a nők, csak annyiról van szó, hogy másként látják a dolgokat. A másként látás tudományosan is bizonyított – tette hozzá a leköszönő elnök.

A legsikeresebb kezdeményezés Bauer Edit szerint a Példakép díj átadása. Annyi jelölés érkezik erre a kitüntetésre, amire a szervezet tagjai nem is számítottak. Azt erősíti meg ez a tény, hogy nagyon sok az olyan hétköznapi hős, nő, aki óriási munkát vállal magára, vagy hihetetlenül nehéz terheket hordoz. Bauer Edit kiemelte az ősszel megszervezett Kárpát-medencei magyar, néppárti családhoz tartozó politikai szervezetek női tagozatainak, szerveződéseinek második fórumát is.

A beszámolókat követően a szervezet módosította az alapszabályát és megválasztotta új elnökségét.

Az elnöki posztot az elkövetkező időszakban Neszméri Tünde látja el, a korábbi elnök, Bauer Edit a továbbiakban a szervezet tiszteletbeli elnökeként segíti a munkát.

Az elnökség többi tagját régiónként választották meg a jelenlévő tagok. Pozsony megyéből Németh Gabriella, Nagyszombat megyéből Hervay Rozália, Nyitra megyéből Kiss Beáta, Besztercebánya megyéből Zupko Mária, Kassa megyéből Gergely Papp Adrianna lettek az új elnökség tagjai. A szervezet megválasztotta a felügyelőbizottság tagjait is Bögi Pató Melinda, Kondás Aranka, Ondová Reiter Flóra és Szamos Zsuzsanna személyében.

A tisztújítás után Bánffy Szilvia a Magyar Női Unió képviseletében adott elő a Köldökzsinór programról. A Magyar Női Unió Batthyány-Schmidt Margit elnökletével jött létre. A szervezet mottója: „Ne bánts, ne árts, istápolj, segíts!” – lett, egy ősi hun hitvallás, amely magában foglalja a nők szerepvállalását is.

Bánffy Szilvia előadásában szólt arról, hogy 2018 a magyar családok éve. A családok támogatását a Magyar Kormány kiterjesztette a határon túlra is.

A felvidéki családok, amennyiben van magyar állampolgárságuk, Felvidék esetében pedig azok, akiknek van Magyar Igazolványuk, igényelhetik az anyasági támogatást és a babakötvényt is kiterjesztették a határon túli magyar családokra.

A szervezet tagjai vállalták a Köldökzsinór program népszerűsítésének, valamint a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat munkájának segítését is.

Felvidék.ma