Családpolitikáról, az annak keretében tapasztalható új trendekről beszélgetett a Gombaszögi Nyári Táborban, a ma7 médiacsalád sátrában Beneda Attila, az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára és Zupko Mária családpolitikus, gyógypedagógus, a Femine Fortis alelnöke.

Beneda Attila elmondta, Magyarországon már a 80-as évek közepe óta ismert volt a népességfogyás problémája, ennek ellenére csak 2010-ben, a mostani kormány kezdte el a gondolkodást és az intézkedést a népesedésproblémáról, a családtámogatásokról.

Azóta afelé terelik a közgondolkodást, hogy két fontos szempont legyen az ember életében: az egyik, hogy dolgozzon, vagyis munkaalapú társadalmat építsünk, a másik pedig az, hogy a család legyen a legerősebb építőköve a nemzetnek.

„Ennek rendel mindent alá, és az elmúlt esztendőkben nagyon sok olyan intézkedést sikerült hozni, amelyektől azt reméljük, hogy a családokat segíti” – mondta. Példaként említette a munkanélküliség csökkenését, a családi otthonteremtési kedvezményt – amely százezer családot érint, és amelynek keretében 250 milliárd forintot fizettek ki –, a munka és a család közötti egyensúlyt támogató intézkedéseket, nem kizárólag a nagycsaládok támogatására. Rámutatott, növekedett a születésszám, amikor kormányra kerültek, a teljes termékenységi arányszám 1,23 volt, most 1,5 környékén van, a házasságok száma az elmúlt három évben húszéves csúcsot döntött meg, a válások aránya nagymértékben csökkent.

 

Európában pozitívan értékelik a magyar családpolitikai intézkedéseket, Beneda Attila úgy fogalmazott, még politikai ellenfeleik is Magyarországra mint fénylő csillagra tekintenek a családtámogatások tekintetében.

Európában két ország van még, amely hasonlóan komolyan veszi a családtámogatást, Franciaország és Lengyelország.

A családpolitika nem működik nemzetpolitika nélkül
A kérdésre, hogy Szlovákiában van-e egyáltalán családpolitika, Zupko Mária úgy válaszolt, ha tömören kell fogalmaznia, nincs. Vannak ad hoc intézkedések, van egy aránylag jól sikerült, 2005-ös családjogi törvény, amelynek bizonyos kitételeit azóta a baloldali kormány mindenféle rendeletekkel ellehetetlenített, főleg a gyermekvállalás, a születéstámogatás, a gyermekek után járó juttatások területén.

Hozzáfűzte, a családpolitika és a nemzetpolitika nagyon erősen köthető egymáshoz, a kettő egymás nélkül nem működik. „Talán azért sincs nálunk nagy affinitás afelé, hogy családpolitikát csináljunk, mert akkor nemzetpolitikát is kellene. Még soha nem volt olyan kormányunk, amelyben ne lett volna nemzetiségi torzsalkodás” – húzta alá.

A beszélgetés során szóba került még egyebek mellett a gyermekek szocializációja, a kötelező óvodalátogatás, az anyasági támogatás, az idősek gondozásának kérdése, illetve az, hogy bizonyos esetekben a nők idősebb korukban is dolgozni kényszerültek. Az utóbbi kapcsán Beneda Attila rámutatott, miután a szocialista-kommunista időszak szétverte a háromgenerációs családmodellt, amelyben a nagyszülők aktívan részt vettek a gyereknevelésben, orvosolni kell a helyzetet. Emiatt több intézkedés is született, ilyen például a Nők40 vagy a nagyszülői gyed, amely januártól lép érvénybe. „Próbáljuk támogatni és segíteni azt, hogy a három generáció együttélése, egymásra utaltsága, és az egymásnak való segítségnyújtás lehetőségei szélesedjenek” – mondta.

Az idősek gondozása kapcsán Zupko Mária elmondta, nagyon gyorsan öregszik a társadalmunk, kevés gyerek születik, így még azt sem mondhatjuk, hogy majd a gyerekek gondoskodnak az idősekről.

Emiatt nagyon sok nyugdíjasotthon, szociális gondozó, nyugdíjas napközi létesül. Megjegyezte, Szlovákiában a gondozásért járó támogatás, amelyet egyébként csak közeli családtag kaphat, hosszú éveken keresztül nem emelkedett, most, a választások közeledtével viszont megemelték, a minimálbér szintjére.

Beneda Attila végezetül elmondta, ma egész Európa népessége fogy, még azon országoké is, amelyek elkezdtek valamilyen külső betelepítéssel megoldást keresni a népességi problémák megoldására. Magyarország arra a döntésre jutott, hogy belső erőforrásból kívánja megoldani azt a kihívást, amely előtt áll. Eközben nem lehetnek illúzióink afelől, hogy ezek a kihívások, folyamatok a következő években még hangsúlyosabbak lesznek. „A felelősségünk ilyen szempontból nagyon nagy, ezt nem szabad megkerülni” – fogalmazott hozzátéve, ilyen szempontból a fenyegetettség mind Szlovákiában, mind Magyarországon megvan.

Nagyon fontos az, hogy ezek az országok, amelyeket a történelem összeköt, megtalálják az összekötő kapcsokat és azokat a lehetőségeket, amelyekkel egymásnak tudnak segíteni, akár jó példákkal is.

„Természetesen a magyar kormány a továbbiakban is mindent el fog követni annak érdekében, hogy a határon túli magyarság lehetőségei és életkilátásai a családalapítás, a családtámogatások tekintetében is bővülhessenek a következő időszakban” – mondta a helyettes államtitkár.

ma7.sk