Megalakult a Femine Fortis Polgári Társulás. Fotó: Neszméri Tünde

Bauer Editet választotta az egyesület elnökévé a Femine Fortis Polgári Társulás alakuló közgyűlése. A kassai Rovásban megtartott ülésen a nők esélyegyenlőségéről, az anyaságról és a nők közéletben betöltött szerepéről is szó esett. Az alapító tagok Bauer Edit, Gergely Papp Adrianna, Kiss Beáta, Németh Gabriella, Neszméri Tünde és Zupko Mária azért döntöttek egy női szervezet megalakítása mellett, mert hiszik, hogy a közéletben helyük van a nőknek. Ezért jegyeztették be a Femine Fortis Polgári Társulást, azaz az Erős Nők Polgári Társulást.

A civilszervezetként bejegyezett Femine Fortis a Magyar Közösség Pártjával karöltve kíván aktívan részt venni közösségünk építésében, közös céljaik eléréséért, de minden tenni vágyó hölgyet szívesen látnak a szervezetben, aki aktívan szeretne dolgozni a felvidéki magyarságért. Az egyesüklet olyan területekre, problémákra összpontosít, melyek méltánytalanul szorulnak háttérbe, miközben létfontosságúak. Ezek közé tartozik a nők szerepe a társadalomban, a családok támogatása, a perifériára szorult, nehéz körülmények között élők helyzetének javítása, a nők hátrányos megkülönböztetése a bérezés terén, a fiatal édesanyák munkahelyi diszkriminációja.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a nők helyzetén javítani kell. A nők alaptermészetünknél fogva másként látják és közelítik meg a problémákat, mint a férfiak, ezért lenne fontos, hogy a közéletben a nők legalább olyan arányban képviseltetve legyenek, mint a férfiak. Sok országban elfogadták már a női kvótákat, talán ez lehetne a megoldás Szlovákiában is, mind a politikai, mind a gazdasági életben. A szervezet tagjainak meggyőződése, hogy a társadalomnak szüksége van női vezetőkre is. Ezek mellett hangsúlyozták az anyaszerep fontosságát is.

A múlt hétvégén tartott kassai közgyűlés családias hangulatban zajlott, két anyukának köszönhetően, három kisgyermek is részt vett azon. A kezdeményezéshez csatlakozott a százhárom éves Tamás Aladárné, Ilonka néni is, aki sajnos, nem lehetett jelen az ülésen, ezért levélben kérte tagfelvételét, amelyben kifejti: „Hosszú életem során nagyon sokféleképpen és sokszor kellett helyt állnom, mint pedagógusnak, mint édesanyának, mint közéleti személynek, és mint embernek is. Nem volt könnyű, de voltak olyan feladataim, amikor a közösség és annak segítő ereje nagyon sokat jelentett számomra. Ezért is értékelem nagyra ezt a kezdeményezést!”

A közgyűlést köszöntötte Horváth Noémi, a Vajdasági Magyar Szövetség Női Tagozatának elnöke és Bíró Rozália, a Románia Magyar Demokrata Szövetség Nőszervezetének elnöke, aki egyben az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnöke is. A Femine Fortis megválasztotta elnökségét is, melyben minden régió képviselteti magát. Az elnöki tisztséget Bauer Edit látja el, az elnökség tagjai: Gergely Papp Adrianna, Kiss Beáta, Németh Gabriella és Zupko Mária lettek. A vezetőség arra kéri a női szavazókat, fogjanak össze és a március ötödikén esedékes választásokon szavazzanak a Magyar Közösség Pártja női jelöltjeire, hogy a magyar nők is képviseltetve legyenek a szlovák törvényhozásban.

Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük